Jom Daftar Says untuk tambah income korang!!!

Assalamualaikum....

Hye..ade sape2 pnah dgr x psal iklan SAYS???
hari nie wa nak ajar korang camna nak daftar says..
korang ada facebook? twitter? ada?  bagus..
camna nak buat duit dengan says lak? tahu tak? tak tahu?
takpe2..kita cuba lak says nie..konsep die sama jer macam churp2..
Juz promote iklan die...Tpi says lgi masyuk la better than Churp2x..
Lgipun..Juz dapatkan RM50..da leh cashout....


Sapa yang belum daftar lagi, meh sini kita daftar kat SINI dulu ye..
Nie contoh Wa punye...

Wa baru jer aktif dgn says neh beberapa minggu yg pas..and da dpt banyak tuh...Memang masyuk la...


Ok..kite mulakan tutorial cam ner nk daftar Says neh...


1. Masuk dulu website Says nie kat SAYS.my
2. korang click Create new account cam contoh kt bawah nie


3. Then Log In Facebook korang ye. Email ngn password facebook.


4. Kuar pop up kan? Then korang jer Allow jer taw..


5. Then korang kena creating your account. Ini penting taw. Korang masukkan username kat ruang yg diorang nak tue. pilih la username dan masukkan email korang!


6. lepas tekan Submit tadi, korang terus jer Done cam bawah nie..


7. Ha dah siap Daftar dah! dah masuk ke account korang tue. Sekarang nie korang tekan Social Recommendations untuk share iklan korang!


8. Pastue akan kuar lah iklan2 korang kena share tue. tekan iklan tue.


9. Korang scrol ke bawah, then tekan Generate my unique URL


10. Then korang copy lah code tue. Share lah kat facebook ke, twitter ke, blog ke..senang jer kan..paham kan?


11. kan dah siap. sambil online sambil buat duit kan. SIAP!
SELAMAT MENCUBA!

Nak dapat income tu senang je share iklan dan klik..per klik RM0.20 sama jugak macam Churp Churp .
Nak tau contoh iklan??KLIK sini eh....

Tolong Klik Button Donate Mama Atiyyah

hye....Entry kali neh agk gempak ckit...
Wa nk mtk jasa bek sume...tolong klik pade button Donate wa eh...
Sebabnye wa tgh join GA Besday dari Says.... 
SAYS is giving out prizes everyday for 30 days! profile image
So..wa perlukan seberapa bnyak klik yg ade untuk wa dapatkan hadiah idaman wa...
So pade sape2 yg sudi...wa mtk tlong la yer...
Sebabnye GA neh cume berbaki lagi 2 minggu aje lagi...
PAstu...melopong jela tgok org mng hadiah yg awesome dari Says...

Oh yer..nk citer ckit la psal GA neh...
Actuaally GA neh dianjurkan oleh Says...
So ade iklan yg harus dipromote oleh ahli....
Salah satunye adelah GA besday nie la...
Kite kene promote iklan...org kene klik...
Then peluang untuk menang adelah bdasarkan ranking or brape rmai org yg klik iklanj kite...

HAdiah die mmg best giler la...
Sume gadget2 yg mahal2 n brg2 yg korang mmg idam2kan...
Setiap ari akan ade 3 orng pemenang diumumkan...                             
Ade pham????
nk info lgi..juz g kat link says  and ade bnyk info kt situ..

So Arap2nye korang sudi la yer membantu wa....
hehheheee...TQ u so much....

Langkah Pertama Si Kecil ... 13 Tip Bantu Si kecil Menapak

Berjalan sangat penting untuk perkembangan dalam kehidupan anak anda. Ia adalah petanda anak akan meninggalkan dunia bayinya.
Perkembangan Bayi
Kebanyakannya bayi pada usia 8 bulan akan mula merangkak, bergolek dan secara beransur akan mendapatkan kekuatan otot dan koordinasi badan untuk memudahkan ia berjalan. 

Selalunya anak kecil akan melakukan langkah pertama pada usia antara 9 dan 12 bulan. Kemudian akan mula berjalan dengan baik pada usia 14 atau 15 bulan.

Tip Bantu Si kecil Berjalan

1. Pastikan rumah anda selamat untuk mencegah anak daripada mendapat kecederaan pada sudut, tangga semasa mengajar anak kecil anak berjalan.

2. Setelah anak kecil anda belajar merangkak, bantu dia untuk terus melangkah dan pegang tangannya sehingga dia mampu untuk berdiri dengan betul tanpa jatuh.

3. Walaupun anak kecil anda mula berdiri sendiri tanpa bantuan anda, dia tetap memerlukan bantuan anda untuk kembali duduk. Mungkin dia akan menangis. Jangan hanya memujuknya untuk meredakan tangisannya tetapi ajarlah dia cara yang betul untuk duduk. Ajarlah dia bagaimana untuk membengkokkan lutut supaya dia boleh duduk tanpa jatuh. Berilah dia masa untuk mencuba sendiri.

4. Pastikan ada perabot untuk dia memegang supaya dapat bergerak sendiri dengan mudah.

5. Pegang tangannya kerana dia belajar untuk mengimbangi dirinya. Anda boleh menggalakkan bayi anda berjalan sambil memegang ke dua-dua tangannya. Anda boleh memegang tangannya sama ada anda berdiri atau melutut di hadapannya dan kemudian biakan dia berjalan ke arah anda seterusnya anda boleh melepaskan dia berjalan tanpa bantuan daripada anda lagi.

6. Berada berdekatan dengannya. Dia mungkin akan berjalan satu atau dua langkah sebelum mencari sokongan. Selepas mencuba sahaja, dia akan lebih yakin untuk berjalan banyak lagi untuk langkah demi langkah. Sebelum anak anda tahu berjalan dengan sempurna, anda pastinya akan ‘menangkap’ dia beberapa kali untuk mengelak dia jatuh.

7. Apabila anda mengajar anak kecil anda untuk berjalan, jangan menggunakan walker. Ia boleh mengundang risiko bahaya yang boleh menyebabkan kemalangan dan kecederaan.

8. Elakkan membeli kasut sehinggalah anak anda boleh berjalan. Biarkan dia belajar berjalan di permukaan kasar, sejuk, berpasir atau berumput. Juga kerap berjalan berkaki ayam membantu mereka memperbaiki keseimbangan dan penyelarasan. Pastikan kakinya di basuh segera untuk mengelak sebarang jangkitan kuman.

9. Salah satu perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan untuk mengajar anak kecil anda berjalan ialah menggalakkan dia untuk mendapatkan banyak senaman. Bantu dia untuk meningkatkan koordinasi bandannya dengan bermain permainan fizikal dan permainan kanak-kanak yang menggalakkan ketangkasan.

10. Permainan jenis tolak dan tarik sangat baik untuk mengajar bayi anda berjalan. Anda juga boleh bermain dengan menendang dan membaling bola. Aktiviti-aktiviti ini sedikit akan menggalakkan koordinasi mata tangan dan keseimbangan badan.

11. Bagaimana pun, jangan memaksa anak kecil anda untuk berjalan terlalu awal jika dia tidak menunjukkan tanda-tanda boleh berjalan lagi. Ini kerana kakinya masih belum bersedia untuk menyokong badannya. Jangan bimbang, dia akan berjalan dalam tempoh masa terdekat.

12. Cuba ajak anak kecil untuk berjalan bersama dengan anda tetapi pastikan anda tidak bergerak terlalu laju supaya dia tidak mudah jatuh. Mulakan dengan berjalan di hadapan rumah anda, atau laman rumah.

13. Jangan sekali-kali tinggalkan anak kecil sendirian. Dia mungkin akan jatuh atau memerlukan bantuan anda.

Risiko Bersalin Awal

Jom..nak share ckit article pasal Bersalin awal or pramatang......

Kelahiran Pra Matang
Kelahiran pra matang  dikenali sebagai kelahiran sebelum masa atau tidak cukup bulan. Ia merujuk kepada bayi yang dilahirkan sebelum usia kandungannya mencukupi 37 minggu - 40 minggu. 

Lazimnya, sesuatu kelahiran itu dianggap pra matang apabila bayi dilahirkan sebelum mencapai tempoh 37 minggu kehamilan. Kelahiran normal biasanya berakhir hingga 40 minggu kehamilan. 
Kebanyakan wanita bersalin pada usia 38 hingga 42 minggu dan lebih kurang 12 peratus wanita melahirkan bayi pra matang pada usia kandungan 37 minggu ke bawah.

Bagi kes kelahiran pra matang, usia kandungan adalah penting kerana ia akan menentukan kematangan organ dalam janin yang sedang berkembang, terutamanya paru-paru. Kematangan organ ini pula akan menentukan peluang bayi untuk hidup.

Faktor Kelahiran Pra Matang
1. Sejarah kelahiran pra matang terdahulu. Jadi ibu berisiko tiga kali ganda akan melahirkan bayi pra matang lagi.
2. Hamil kembar.
3. Kelainan pada uterus dan servik (cervical incompetence).
4. Jangkitan pada buah pinggang dan pundi kencing.
5. Jangkitan pada tempat dan air kencing, vagina.
6. Disebabkan oleh penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, buah pinggang atau diabetis.
7. Mengandung dengan satu fetus selepas rawatan in vitro fertilization (IVF).
8. Gaya hidup negatif seperti merokok, mengambil alkohol dan dadah.
9. Tekanan paras paling tinggi.
10. Sosio ekonomi rendah.


MUNTAH SUSU


Muntah susu
Istilah perubatan pada masalah ini ialah gastroesophageal reflux. Ia tidak sama dengan muntah biasa. Muntah susu adalah masalah yang sangat kerap terjadi dikalangan bayi iaitu 40% pada bayi berusia kurang dari 1 tahun.
Gambar sekadar Hiasan
Gejala dan simtom
  • Keluar secara 'effortless'
  • Muntah terjadi sebaik minum susu
  • Muntah selepas sendawa
  • Susu keluar lebih banyak terutama setelah terlebih minum
Tip untuk kurangkan muntah susu
  • Sendawakan bayi dengan lebih kerap, semasa dan selepas menyusu
  • Kurangkan tekanan pada perut- jangan berbekung atau memakai lampin yang ketat.
  • Elakkan pergerakkan seperti membuai yang keterlaluan semasa dan selepas menyusu
  • Hindar dari minum susu terlalu banyak dalam satu masa
  • Baringkan bayi dalam kedudukan mengiring sebelah kanan semasa tidur
  • Tinggikan kepala bayi 30 darjah semasa tidur
  • Tegakkan badan bayi sebaik selepas menyusu.
  • Periksa samada terdapat “dribbling” pada mulut bayi semasa tidur. Lap sekiranya ada susu untuk mengurangkan iritasi.

Pinjam dgn Mok Cik Google
Sumber:FB

Jadikan Comment Box Kelihatan Cantik

Arini nak wat tutorial ckit....
Nak ajr sume termsuk dri sndri..Camner nak Jadikan Comment Box Kelihatan Cantik aje...
Tanpa membuang mase..jom follow this...

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl F dan cari kod ini :
]]></b:skin>
3.Ada jumpa ? Bagus ! Copy kod ini pula :
#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#000000 !important;
-moz-border-radius-topleft: 0px;
-moz-border-radius-topright: 10px;
padding:5px;
font-size:15px;
font-weight:bold;
border:1px solid #000000;
}
#comments-block .comment-body{
margin:0 0 .60em;
padding: 5px 5px 5px 5px;
background: url(BACKGROUND URL);
repeat top left;
-moz-border-radius: 20px 20px / 20px 20px;
border-radius: 5px 5px / 5px 5px;
font-size: 16px;
border-left: 1px dashed #000000;
border-right: 1px dashed #000000;
margin-top: -5px; /*position*/
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 13px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 1px dashed #000000;
border-right: 1px dashed #000000;
border-bottom: 1px dashed #000000;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
margin-top: -12px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#000000 !important;
}  
4. Paste di bahagian ATAS kod yang korang cari tadi..

NOTE MAMA: 
** Warna KUNING korang paste BACKGROUND URL yang korang suka .

** Warna BIRU tu korang tukar dengan kod warna yang korang suka . KLIK SINI !

Doa Dhuha_Unic

Jom Hafal Doa solat Dhuha neh..
Slalu ade diperdengarkan kat TV AL hijrah..
Then ayah wa sllu jer dgr..siap wat rkaman video g....
So...wa search kt youtube....and share dgn sume...

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud : ” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” (Riwayat At-Thabarani ).

Tutorial:Membuat border pada Post Body

Salam..nk share tutorial neh...
Actually...sje wa nk wat tutor neh untuk rujukan wa len kali...
sbb wa neh suke edit2x blog...
Jdi klu da de dlm neh..sng..len kali nk wat g..trus refer jer kt sini...
  1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html > Tick Expand WIDGET
  2. Cari code di bawah, Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!!!
  3. /* Posts
  4. Then korang akan jumpe kod neh
  5. /* Posts
    ----------------------------------------------- */
  6. Copy kod kat bawah neh..and paste kan DIBAWAH kod yg korng cari tadi...
    .date-header {
    margin: 1.5em 0 .5em;
    text-align: right;
    background: white;
    color: red;
    line-height: 1.0em;
    font-size: 16px;
    font-family: verdana;
    }
    .post {
    margin: .4em 0 2.5em;
    padding-bottom: 1.5em;
    border: dotted #FFAFF6 1px;
    background: white;
    }
    .post-title {
    margin-bottom: 1px;
    margin-top: 4px;
    font-size: 18px;
    font-weight: 500;
    font-family: times new roman;
    line-height: 1.3em;
    text-align: left;
    color: black;
    background : #F8B4BF;
    padding: 0 3px 3px;
    }
    .post-body {
    margin: 0 0 .75em;
    line-height: 1.6em;
    padding-left: 5px;
    padding-right: 4px;
    }
    .post-title a, .post-title a:visited, .post-title strong {
    text-decoration: none;
    color: black;
    font-weight: bold;
    }
    .post-footer {
    margin: -.25em 0 0;
    color: #333333;
    background : #F8B4BF;
    font-size: 100%;
    }

5. Untuk yg wa bold merah tu..korang edit la suke ati korang eh...

Dotted leh tukar jadi solid or dashed
Yang text-align boleh tukar left,right or center  
Font-family boleh letak ape aje jenis font yang wujud dalam microsoft word  

6. Lepas siap semua Preview dulu then puas hati baru Save!!!

Credit to Cik HudaLuna

10 FAKTA MENARIK TENTANG KELAHIRAN


1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.
3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak. 

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa. 

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

CopyPaste from FB...

Translate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Exchange Link

 
COPYRIGHT BY MAMA ATIYYAH, AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink