Nama-nama Yang Tidak Digalakkan Untuk Anak2

hye sume...
arini wa nk share dgn korang satu artikel neh.....
So..terpulang r pade sume nak menilai...

Dalam rancangan Tanyalah Ustaz TV9, Ustaz Sharhan Shafie pengamal perubatan Islam menyatakan nama-nama berikut merupakan antara nama-nama anak Jin...walaupun maknanya bagus..kerana nama-nama ini boleh mendatangkan 

penyakit misteri.....
1. Balqis
2. Qistina/Kistina
... 3. Najwa
4. Zakuan/Zaquan
5. Batrisya
6. Erisya

Jadi janganlah sesekali mengambil nama-nama diatas untuk nama anak-anak kita.
PERINGATAN dari Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka-mereka yang bernama yang sedemikian TIDAK perlu untuk MENUKARKAN nama tetapi perlu menukar PANGGGILAN kepada yang lain..sbg contoh klu SITI NAJWA...dari dipanggil Najwa ditukarkan kepada SITI........
NOTAMAMA: Pernah nk buh nme ummu atiyyah sblum neh Siti Balqis...Tapi mse nk dftar nme..org JPN sndri sarankan agr tukar nme len...Sbb nye mcm kt artikel tu la.... So...skrg...tpulang la pde sume untuk mnilai....

» Rupa CANTIK akhlak HODOH = HODOH (✖╭╮✖)
» Rupa HODOH akhlak CANTIK = CANTIK (✖‿✖)
» Rupa CANTIK akhlak CANTIK = TERBAIK (◕‿◕✿)
» Rupa HODOH akhlak HODOH = tak sedar diri punya makhluk ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
» Rupa HODOH tapi perasan cantik dan akhlak HODOH = mati lebih baik (◕‿-)!!
...
~♥> jOm jadi Rupa CANTIK akhlak CANTIK => itulah yg TERBAIK (✿ ♥‿♥)
~♥> InsyaAllah ♥ ♥
‎*Jika kau bakal menjadi seorang DOKTOR kelak ,maka rawatlah hati insan yang kian terpesong jauh daripada Agama tercinta.
*Jika kau bakal menjadi seorang PEGUAM kelak, maka pertahankanlah Islam dimata dunia
*Jika kau bakal menjadi seorang POLIS kelak, maka awasilah umat Islam daripada terus memungkiri Tuhan yang Maha Pencipta.
*Jika kau bakal menjadi seorang AKAUNTAN kelak, maka sedarkanlah manusia bahawa pahala ALLAH itu lebih mewah daripada segala-galanya.
*Jika kau bakal menjadi seorang GURU kelak, maka bentukkanlah acuan sempurna dalam sanubari anak didik mereka agar kelak menjadi GOLONGAN di atas….

‎(¯`*•.¸★..Untukmu ADAM..(¯`*•.¸★

.•❤ Jadilah ADAM yang BERPENDIDIKAN TINGGI dalam AGAMA yang mampu MEMBIMBING HAWA dari menjadi MANGSA GODAAN SYAITAN dan NAFSU yang boleh MEMBINASAKAN..
¸.•❤ Jadilah adam yang MURAH dengan KATA-KATA NASIHAT dan TEGURAN yang boleh MEMPERBAIKI hawa..
¸.•❤ Jadilah adam yang sentiasa BERJUANG MENENTANG NAFSU dan MEMELIHARA MARUAH DIRI untuk ORANG TERCINTA yang SAH b...ergelar ISTERI..
¸.•❤ Jadilah juga adam yang boleh MENJADI KETUA KELUARGA, IMAM dalam SOLAT BERJEMAAH dan PEMIMPIN AGAMA seperti yang DIINGINI oleh hawa..

Tutorial : Round Hover With Shadow

Assalamualaikum semua....
Arini nak wat tutor psal Round Hover With Shadow...Maknenye..klu cursor korng klik kat picture or link...die akan jadi bentuk oval...syiokk kan??so jom la rami2 wat....
Hah..klik kat pic tuh...tu la bnde alah tutor neh....:)

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan F3 atau Ctrl+F search kod kat bawah ini :
/* Header
3. Dah jumpa ?Oke . paste kod ini pula kat ATAS kod yg korang cari tadi tu ok ?:)
/*------ IMAGE ANIMATION------*/

img {filter:alpha(opacity=100);
-webkit-transition-duration:.5s;} img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .6; -webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #FF3366; -moz-box-shadow: 0px 0px 20px #FF3366; -webkit-border-top-right-radius:30; -webkit-border-top-left-radius:30; -webkit-border-bottom-right-radius:30; -webkit-border-bottom-left-radius:30;}img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .60; border: 1px solid#FF3366; border-radius: 50px; -moz-border-radius: 50px;}
-moz-opacity:1.0;
opacity:1.0;
}
img:hover {
filter:alpha(opacity=80);
-moz-opacity:0.80;
opacity:.80;
}
u {
text-decoration:underline;
border-bottom: 2px dotted #ff0080;
padding: 0px;
}
**Tukar kod colour pink mengikut color yang korang suka ok ? :)

4. Da siap . SAVE !

Credit to Lysssasecret

TUTORIAL:Sidebar Title Background

Assalamualaikum semua....
Arini nak ajar korang ttg tutorial Sidebar Title Background


Follow sume step ni erk....
1. Dashboard => Design => Edit HTML =>Tick Expand Widget Templates .

2. Tekan CTRL+F search for this code
h2 {
3. Bila da jumpa , copy code kat bawah ni 
background:url(URL GAMBAR PILIHAN)
4.Then paste code tadi dekat bawah code
 text-transform:uppercase;
5. So nanti dia akan jadi macam neh:
h2{text-align:center;
margin:0 0 1em 0;
font:$(widget.title.font);
color:$(widget.title.text.color);
text-transform:uppercase;
background:url('URL GAMBAR PILIHAN')}
Preview dulu . kalau jadi, save jela ok .^_^
kredit to Sis Lyssa+edit sndri ckit2..hehehee...

TUTORIAL CENTERKAN POST TITLE

Salam sume....
selamat ari jumaat yer...penghulu segala ari...
Haih...arini nak share agi psal tutorial nak center-kan post title..
atau dlam bhase melayunye nak kasi kite pnye tajuk post bio cantek ajer kat tengah2 kotak...

Hah....tadi wa BW kat blog cari tutorial neh....
Tapi kbnyakkannye diorg ajar utk yg pki template baru ajer...
yg template lame xdok...so neh wa nk share dgn korng la neh untuk yg pkai template lame yer....

Langkah pertama : Cari code ini.
.post h3 {
margin:.25em 0 0;
padding:0 0 4px;
font-size:140%;
font-weight:normal;
line-height:1.4em;
color:$titlecolor;
}
Langkah Kedua: pastekan code ini :
 text-align: center ;
dekat mana-mana dalam code di atas tu, so code baru akan jadi macam ni :
.post h3 {
text-align: center ;
margin:.25em 0 0;
padding:0 0 4px;
font-size:140%;
font-weight:normal;
line-height:1.4em;
color:$titlecolor;
}
Pas da wat sume tuh...preview dulu yer.....Kalu da bjaye..leh la save template...
so...selamat mencube!!!! 

Kredit to---->>> cik SYufa Husain

Tutorial: Cara Nak Wat Border Dekat Sidebar

Salam sume yer......
Tadi wa jalan2 wat blogwalking...
then terjumpe macam2 tutorial....
trus wa terpkir nak share dgan u ols  tutorial2 yg wa jmpe....
nanti leh la kite same2 bkongsi ilmu.....

Ok untuk yg ist tutorial neh.....
wah nak ajar ttg tutorial Cara Nak Wat Border Dekat Sidebar..

#
#
#
#
Ni uper Border kat sidebar yer


Step 1

DASHBOARD > DESIGN>EDIT HTML>tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES


Step 2


Cari code ini (ctrl+F) 
.sidebar .widget{

Step 3

Copy code dibawah ini dan letak selepas .sidebar .widget{
text-align: center;
background:#fff;
border:4px solid #FCDFFF;
margin:0 -5px 1.5em -5px;
padding:0px 7px 10px 7px

Kalau korang tak jumpa code .sidebar .widget{
korang copy code yang kat bawah ni 
dan letak kan di 

DASHBOARD > DESIGN>TEMPLATE DESIGNER >ADVANCED> ADD CSS
.sidebar .widget{
text-align: center;
background:#fff;
border:4px solid #FCDFFF;
margin:0 -5px 1.5em -5px;
padding:0px 7px 10px 7px
}
Step 4

Untuk ubah jenis border dekat siniborder
4px solid #FCDFFF;
wa dah senaraikan 9 jenis border yang korang boleh guna..
Korang try and error je laa ok..

solid
double
groove
dotted
dashed
inset
outset
ridge
hidden

untuk tukar warna korang boleh refer kat sini..



Jadi selamat mencube yer sume!!!!!


Taktik pembunuhan terbaru

Ini adalah sangat menakutkan, serupa dengan kes Ms Canny Ong.
Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai.

Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai.

Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu. Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti

Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dlm kereta dan bersembunyi dikerusi belakang . Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan segera melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa.

Kes baru-baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik bahagian badan seorang wanita ..

Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan-lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam. Kemudian, mereka akan potong kaki / buku lali mangsa menculik mereka dan kemudiannya membunuh dan mencerai-beraikan mereka.

Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka,

Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.

Pertama, wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam.

Kedua, Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma!

Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam!

Ini adalah situasi sebenar! Penculikan! Pembunuhan! Putus dan anggota badan dicerai-ceraikan! Ini semua berlaku di Malaysia !

Jadikan amalan :

1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar.

2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta.

3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam..

Translate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Exchange Link

 
COPYRIGHT BY MAMA ATIYYAH, AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink