Tutorial: Cara Nak Wat Border Dekat Sidebar

Salam sume yer......
Tadi wa jalan2 wat blogwalking...
then terjumpe macam2 tutorial....
trus wa terpkir nak share dgan u ols  tutorial2 yg wa jmpe....
nanti leh la kite same2 bkongsi ilmu.....

Ok untuk yg ist tutorial neh.....
wah nak ajar ttg tutorial Cara Nak Wat Border Dekat Sidebar..

#
#
#
#
Ni uper Border kat sidebar yer


Step 1

DASHBOARD > DESIGN>EDIT HTML>tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES


Step 2


Cari code ini (ctrl+F) 
.sidebar .widget{

Step 3

Copy code dibawah ini dan letak selepas .sidebar .widget{
text-align: center;
background:#fff;
border:4px solid #FCDFFF;
margin:0 -5px 1.5em -5px;
padding:0px 7px 10px 7px

Kalau korang tak jumpa code .sidebar .widget{
korang copy code yang kat bawah ni 
dan letak kan di 

DASHBOARD > DESIGN>TEMPLATE DESIGNER >ADVANCED> ADD CSS
.sidebar .widget{
text-align: center;
background:#fff;
border:4px solid #FCDFFF;
margin:0 -5px 1.5em -5px;
padding:0px 7px 10px 7px
}
Step 4

Untuk ubah jenis border dekat siniborder
4px solid #FCDFFF;
wa dah senaraikan 9 jenis border yang korang boleh guna..
Korang try and error je laa ok..

solid
double
groove
dotted
dashed
inset
outset
ridge
hidden

untuk tukar warna korang boleh refer kat sini..



Jadi selamat mencube yer sume!!!!!


1 comment:

Chek Jasz said...

salam..xdpt la nk buat border ni...bukak templat da lain format..huaaaaa

Translate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Exchange Link

 
COPYRIGHT BY MAMA ATIYYAH, AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink