SET GEMUK vs TAMBAH SELERA MAKAN SHAKLEE

Oppsss..arini cam xbetol ajer topix entry mama..
Ade ker org yg nak gemukkan bdan and tambah selera mkan???
Org len sibuk nak carik produk kuruss...
mama plak duk promote produk gemukkan badan...
hahahaa....
Eh..jgn xtau..memang ade tau yg nak gemukkan bdan..
Contohnye mama...
tapi tuh mase 10 tahun dlu la..sblum mama kawen..
sbb dulu masa ank dara..berat mama 35kg ajer..
sekeping macam papan ajerk...
huhuhuh....Tapi pas da kawen..ank dua..wow..boley tahan agka mama...hehehee
Dulu punye la kurus smpi mama sanggup beli susu ******
Mahal pun xper..jnji leh cpai berat ideal...
huhuhu...tpi xlame..sbb hrge die agak $$$$$....
ase pun xsedap..so mama stop....
Pastu da msuk kawen..bdan da gemuk mcm ape da....
sibuk plak cari produk nk kurus...hahahaha...
ape2pun Pilihan mama adalah shaklee...
sbb shaklee bukan ubat tetapi produk yg multi-PURPOSE...
mcm2 ada...huhuhuhu...
Ok..mama share yer produk shaklee yg leh tambah selera makan.
dan membantu korang yg mengalami mslah under-weight...
MEALSHAKE
B COMPLEX
VITALEA
Meal shake -Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. 

Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu. 

 membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. sumber yang kaya kalsium, fiber dan protein. 

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
• Sarapan segera yang berkhasiat
• Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
• Hidangan segera untuk para atlet
• Kudapan menarik pada bila-bila masa
• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium 


vitalea - membekal 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. 
Membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid. beguk(penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita)

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu:
• Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.*
• Mengandungi beta karotena yang membantu dalam 
mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan 
tisu.
• Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D 
untuk kesihatan tulang dan gigi.
• Biotin dan asid pantotenik membantu untuk 
memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
• Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah 
merah.*

vit B complex - mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan. mengawalatur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.

Ok lah...terlebey panjang plak entry neh....Ape2 contek yer...

************************************* 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

 Jika berminat untuk membeli dengan Pek Ekonomi Hubungi mama atau isi ajer ORDER FORM yer... 
 ♥ Fb : Wa Amal 

 ♥:Fanpage :Vitamin Sihat Dan Cantik 

♥ Shaklee ID : 890653 

 ♥ Emel : missjiwang87@gmail.com 

 ♥ Wassap Only : 019-6477482 

 ♥SMS only : 012 9399986

MEALSHAKE-Untuk Alahan dan Mabuk ketika Hamil

Selama ini mungkin ada yang beranggapan yang Mealshake hanyalah untuk kanak-kanak sahaja. Walaupun Shaklee juga meletakkan Mealshake di bawah kategori Set Kanak-kanal, namun sebenarnya orang dewasa juga boleh mengambilnya.

Saya memang galakkan ibu hamil terutamanya mereka yang mengalami morning sickness yang teruk di awal kehamilan mencuba Mealshake..
Sebabnya???
Ada info yg mengatakan morning sickness ni disebabkan kekurangan vitamin terutama vitamin B dan asid folic.
That why mealshakes adalah jawapannya sebab ia da dilengkapi dengan multivitamin serta protein yang dapat menampung kekurangan nutrisi yg diperlukan oleh ibu hamil serta janin yg dikandung. Sangat sesuailah untuk ibu hamil yang mengalami morning sickness yang teruk..


TESTIMONI:

"Salam. Nak bagi testi mealshake ni.HIDE NAMA I ek.
Actually beli mealshake ni sebab nak jaga kulit muka. Preggy this time kulit memang banyak gile jerawat. 

Tapi yang pelik from day 1 makan mealshake with air kosong early morning B4 breakfast i dah tersangat-sangat kurang muntah. 

Fyi I kalau pregnant memang tersangat teruk muntah dari bangun tido hingga nak tido malam. Kire all day and nite sickness. Memang rasa pelik gile. 

After day 4 je today baru percaya and bagi testi. Syukur Alhamdulillah sangat-sangat. Cuma malam kadang2 muntah la gak tapi sangat kurang. Plus asyik lapar lepas makan mealshake. Hope x gemuk. Cume niat asal utk kulit blum nampk lagi kesan +ve nye. TQ tuty intro mealshake kat i. Ni yg tergoda nak berpantgan dengan shaklee nanti."


************************************* 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit* 

 Jika berminat untuk membeli dengan Pek Ekonomi Hubungi mama atau isi ajer ORDER FORM yer... 
 ♥ Fb : Wa Amal 
 ♥:Fanpage :Vitamin Sihat Dan Cantik 
♥ Shaklee ID : 890653 
 ♥ Emel : missjiwang87@gmail.com 
 ♥ Wassap Only : 019-6477482
 ♥SMS only : 012 9399986

SET GEMUK TAMBAHKAN SELERA MAKAN ORANG KURUS

"Adakah anda terlalu kurus dan ingin menambah berat badan? Adakah anda telah mencuba pelbagai cara menggemukkan badan? Tapi masih tak berjaya?...

Terdapat dua faktor kenapa kita tidak berjaya menambah berat badan. 

Yang pertamanya adalah, makanan yang diambil tidak sempat diproses menjadi nutrien yang boleh digunakan oleh tubuh secara 100% sepenuhnya disebabkan oleh kadar metabolisme yang cepat. Ini menyebabkan nutrien dibuang begitu sahaja dengan sia- sia.

Yang keduanya, adalah pengambilan makanan yang sedikit ( makan sedikit sahaja dah rasa kenyang). Perut tidak dapat menampung pengambilan makanan dalam kuantiti yang banyak disebabkan telah menjadi kebiasaan makan sedikit sahaja.

Adakah anda telah menghabiskan wang yang banyak dengan membeli produk- produk weight gain yang ada di pasaran tetapi hasilnya tidak seperti yang diharapkan????

Adakah anda sedar bahawa badan yang terlalu kurus juga boleh menyebabkan anda mudah jatuhn sakit???Sebabnya adalah tubuh yang lemah tidak akan mampu menghasilkan antibodi yang kuat yang mampu melawan penyakit!!!

Cubalah SET GEMUK MAMA ATIYYAH dari SHAKLEE sekarang juga!!!


SET GEMUK:


Selain menambah selera makan...anda juga dapat meningkatkan antibodi dalam diri anda..Sekaligus menjadikan tubuh badan anda lagi segar dan bertenaga!!!

Masalah Sembelit dan selesema juga mampu dirawat dan dicegah!!!

Bukan sekadar untuk dewasa..kanak2x, wanita dan lelaki boleh mengambil SET GEMUK MAMA ATIYYAH...

BERIBU manfaat dalam SATU produk sahaja...Cepat2x order sekarang!!!!
Bulan MEI....
beli 6 FREE 1 bekas MEALSHAKE....

SMS 019 6477482 untuk tempah sekarang!!!!

*************************************

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

 Jika berminat untuk membeli dengan Pek Ekonomi Hubungi mama atau isi ajer ORDER FORM yer... 

 ♥ Fb : Wa Amal
 ♥:Fanpage :Vitamin Sihat Dan Cantik 
♥ Shaklee ID : 890653 
 ♥ Emel : missjiwang87@gmail.com 
 ♥ Wassap Only : 019-6477482 
 ♥SMS only : 012 9399986

Ramadhan Kareem....

Hari nie da masuk 2 ramadhan....
Selamat berpuasa untuk semua yer....
Moga ibadah puasa tahun neh lebih baik....
dan lebih bermakna...
serta diterima oleh-NYA.....
Macam biasa promosi GLA masih lagi berjalan...
Percayalah if korang xrembat sekarang...
confirm mesti stok akan habes...
sama la naseb mcm vita c dan Mealshake yg tgh xde stok sekarang...
Apepun entry kali neh nak citer pasal set 3gem lagi...
Ape yg best nye???
Yg bestnye sebab sekarang kan bulan pose...
sape2x yg kesuntukan masa nak memasak...
cukup sekadar 3gem..da memadai untuk kekal cergas sepanjang hari...
Bukan setakat org dewasa....
Kanak-kanak pun leh gak amek tau....
Memang kalu amek set 3gem...
xterasa penat berpose...
dan masalah gastrik memang xde la...
Insha Allah....
Dan untuk ibu2x yg menyusu pun...
leh amek set 3gem ajer...
memang da memadai...
xperlu telan pil bnyak2x...
campurkan ajer 3ger dan shake...
memang sedap la....
Tapi kalu xnak amek set 3gem sbb kekangan badget...
Boleh pilih salah satu ajer...
khasiat yg sama...dan fungsi yg sama..
Jadi apelagi????
Jom order yer...
Bulan ramadhan neh..memang set 3gem sangat2x hot dan paling laris sekali...
************************************* 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

 Jika berminat untuk membeli dengan Pek Ekonomi Hubungi mama atau isi ajer ORDER FORM yer... 

 ♥ Fb : Wa Amal 
 ♥:Fanpage :Vitamin Sihat Dan Cantik 
♥ Shaklee ID : 890653 
 ♥ Emel : missjiwang87@gmail.com 
 ♥ Wassap Only : 019-6477482 
 ♥SMS only : 012 9399986

3 GEM-Set Lengkap Bersahur Sepanjang Ramadhan

Sekarang cepat betul masa berlalu...
Rasanye mcm baru semalam mama duk berpantang time bulan pose mase mengandungkan Ar Rayyan..
pejam celik pejam celik...
Tak lama da da masuk ramadhan lagi...
Kurang dari seminggu aje lagi dari sekarang....
Untuk info..mama skrg masih dalam marathon mengganti pose....
huhhuhu...sebulan tuh duk kene ganti...
Tiap2x ari non stop kecuali ari minggu aje mama xberpose...
Alhamdulillah ade set bersahur yg mama gelarkan tripple gem 
Memang sangat simple cara penyediannye...
paling penting..memang sangat kenyang
dan mama mampu bertahan sampai berbuka....
even mama sgt bz dan bnyak bgerak time keje...
memang xsia2x la if laburkan duit untuk sesuatu yg baik 
Untuk saham dunia dan akhirat kita jugak
Bila xde masalah kesihatan...segala ibadah pun menjadi mudah dan seronok..
x gitu kawan2x???
Dan yg bagusnya set 3gem nie...
masalah gastrik dan pedih kat perut dapat dirawat
masalah hypo atau kegigilan akibat kencing manis pun xde..
memang sgt sesuai untuk mereka yg alami gastrik dan kencing manis
BONUS kalau amek set 3Gem nie...
Semua peringkat umur boleh amek tau...
Yang si papa leh amek Performance Drink
Mama plak amek Esp
Dan anak amek la Mealshake....
Ataupun untuk mama dan papa...
Amek ajer ketiga2x sekali campur dgn minuman faveret and terus shake bersama....
senang kan???
sedap plak tuh..berkhasiat lagi...huhuhuh
Sape2x yg berminat nak beli...
Sempena nak dekat pose neh....
mama nak bg diskaun yg kaw2x punye...
so sila la sms dgn kod TG dan sms ke 012 9399986 sekarang gak!!!!
Sebab tawaran nie xlama yer...
Bila2 masa aje harga akan jadi macam biasa.....huhuhuh....

************************************* 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit* 

 Jika berminat untuk membeli dengan Pek Ekonomi Hubungi mama atau isi ajer ORDER FORM yer... 

 ♥ Fb : Wa Amal 
 ♥:Fanpage :Vitamin Sihat Dan Cantik 
♥ Shaklee ID : 890653 
 ♥ Emel : missjiwang87@gmail.com 
 ♥ Wassap Only : 019-6477482 
 ♥SMS only : 012 9399986

MEALSHAKE- TAMBAH SELERA MAKAN DAN NAIKKAN BERAT BADAN

Ari tuh mama da citer set untuk tambahkan berat badan...
Arinu mama juz nak share testimoni untuk pengguna Mealshake yg da berjaya untuk tambahkan selera makanm serta naikkan berat badan..
Mealshake bukan sekadar untuk kanak2x yer...
Orang dewasa yg ada masalah berat badan yg terlalu kurus pun boley amek yer...
Jom view testimoni diorang...
Untuk semput dan ekzema pun sesuai
Boley ajer campur dalam susu atau minuman anak2x
Selera makan anak bertambah
Berat semakin bertambah sejak Amalkan Mealshake
************************************* 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit* 

 Jika berminat untuk membeli dengan Pek Ekonomi Hubungi mama atau isi ajer ORDER FORM yer... 
 ♥ Fb : Wa Amal 

 ♥:Fanpage :Vitamin Sihat Dan Cantik 
♥ Shaklee ID : 890653
 ♥ Emel : missjiwang87@gmail.com 
 ♥ Wassap Only : 019-6477482 
 ♥SMS only : 012 9399986

Agen Dropship Mama Atiyyah


BERITA BAIK!!! 

Bagi individu kat luar sana... 
Yang xde sebarang Modal dan tercari2x pendapatan sampingan melalui online... 
Jom join Agen Dropship Mama Atiyyah... 

Mudah ajer.... 
xperlu sebarang yuran tahunan...yuran keahlian... 
xperlu modal... 
xperlu register atau maintain.... 

Yang penting...serius..jujur..dan betol-betol BERMINAT 
nak wat bisness dan jana pendapatan 
Cepat2x Like Ar Rayyan_Umairah



Pastu Pm page dgn menaip 
AGEN DROPSHIP MAMA ATIYYAH

Tunggu respon yer...
nanti mama reply and bagitau cara dan kaedahnye yer...

APA ITU DROPSHIP?

Suatu kaedah perniagaan yang melibatkan penjualan sesuatu produk atau servis dengan pengedar hanya perlu membayar kepada pembekal berdasarkan produk dan servis yang dijual.

Ianya memberi keuntungan yang besar kepada pengedar kerana tidak perlu menyimpan stok dan menanggung modal.Dropship membolehkan setiap orang menjalankan perniagaan kerana peniaga tidak perlu mempunyai produk atau servis yang dikeluarkan sendiri.

BAGAIMANA DROPSHIP BERFUNGSI?

Dropship berfungsi sangat mudah:

1 – Anda pilih apa yang ingin anda jual daripada katalog Dropshippers atau laman web.

2 – Senaraikan produk yang anda pilih itu di Facebook, laman web anda, katalog atau di tempat lain menggunakan foto produk dan keterangan Dropshippers.

3 – Apabila ada tempahan daripada para pelanggan, anda menempah produk dari dropshipper tersebut. Mereka kemudian akan menghantarnya terus ke pelanggan anda.Pelanggan anda akan berfikir barang yang mereka beli datang secara langsung daripada anda.

4 – Anda mendapat keuntungan dengan mudah!


ok..Ape2x leh roger mama yer..
Love u all...

*************************************

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit* 

 Jika berminat untuk membeli dengan Pek Ekonomi Hubungi mama atau isi ajer ORDER FORM yer... 

 ♥ Fb : Wa Amal 
 ♥:Fanpage :Vitamin Sihat Dan Cantik 
♥ Shaklee ID : 890653 
 ♥ Emel : missjiwang87@gmail.com 
 ♥ Wassap Only : 019-6477482 
 ♥SMS only : 012 9399986

BEZA SHAKLEE NUTRIWHITE DAN ENFUSELLE

Ape kabo semuanya...
Rasanya lama gak mama xupdate blog kan...
Asek bz memanjang ajer...
Maklumlah nak settle keje kat Klinik lagi..kat umah lagi..hehhe...
Macam2 kan...

Ok..
Apepun arini mama nak citer ckit pasal produk kecantikan Shaklee...
Macam yg sedia maklum...
Selain supplement makan untuk kecantikan kulit..
Shaklee jugak ada keluarkan produk Luaran untuk kecantikan...
Nutriwhite dan ENFUSELLE
Produk Nutriwhite leh baca SINI...

Jadi entry arini...
mama nak fokuskan pada perbezaan antara set Nutriwhite dan Enfuselle


Nutriwhite lebih sesuai untuk kulit yang normal dan tidak mempunyai masalah jerawat yang serius. Keseluruhannya ia lebih berfungsi kepada rawatan mencerah / meratakan ton kulit. 

Manakala Set Enfuselle pula sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah kulit berminyak, terlalu kering dan sensitif. Set Enfuselle mempunyai 2 kategori iaitu:

Normal to dry skin
Hydrating Cleansing Lotion
Hydrating Toner
Hydrating Moisturizer
Eye Treatment

For oily skin
Enfuselle Shaklee
Purifying Cleansing Toner
Purifying Toner
Balancing Moisturizer
Eye Treatment

TESTIMONI ENFUSELLE: 

Saya memang pengguna Enfuselle Shaklee. Saya jenis bermasalah kulit agak kering di certain area dan paling tak best atas hidung banyak ‘blackhead’. Bila sentuh memang rasa berbiji-biji. Memang tak teruk tapi nature perempuan nak kulit cantik kan.. jadi benci habis lah.. hehe…
Jadi alkisah tergerak hati try Enfuselle untuk Oily Skin. First time pakai, wahhh bukan main lembut lagi rasa kulit lepas cuci. Makin lama pakai memang jatuh cinta habis lah. Memang belum sampai sebulan guna tapi perubahan ketara yang saya rasakan adalah:
Kulit rasa lebih lembut dan tona kulit lebih sekata
Kulit dah tak berminyak. Dulu pakai make-up lepas beberapa jam memang dah comot. Dekat dahi, atas dan tepi hidung habis berminyak. Tapi lepas guna Enfuselle, kulit memang tak berminyak especially dekat 3 kawasan tadi tu.
Paling best, atas hidung dah licin dari masalah ‘blackhead’.. hehe ni yang paling seronok sekali
Bonus sikit lagi, dulu dekat dahi memang sekali sekala naik juga jerawat kecik sebab muka berminyak. Tapi lepas guna Enfuselle memang jerawat gatal jarang sangat naik.

OK...ARAP2 semua da paham la yer...
kalu nak beli leh la contact mama yer...
Wassalam... 

************************************* 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

 Jika berminat untuk membeli sila Hubungi mama atau isi ajer ORDER FORM yer... 

♥ Fb : Wa Amal 
 ♥:Fanpage :Vitamin Sihat Dan Cantik 
♥ Shaklee ID : 890653 
 ♥ Emel : missjiwang87@gmail.com 
 ♥ Wassap Only : 019-6477482 
 ♥SMS only : 012 9399986

MERS-CoV-Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus

Jangkitan MERS-CoV, singkatan kepada Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus, adalah sejenis penyakit baru bawaan virus yang baru sahaja dikesan pada tahun 2012.

Tak banyak yang diketahui dari asal usul virus ini. Ada kajian yang mengatakan dari unta, dari kelawar gua dsb.

Ianya mula dikesan di Arab Saudi pada tahun 2012. Seterusnya ianya tersebar, dipercayai melalui jangkitan individu-individu hampir sama seperti demam selesema, khususnya pada musim haji.

Penyakit berbahaya ini, sehingga sekarang, dikesan telah menjangkiti 238 pesakit di seluruh dunia, dengan 92 pesakit telah meninggal dunia. Bermaksud, mortality rate bagi penyakit ini mencecah 40%, boleh dikatakan dari 10 orang dijangkiti, 4 meninggal dunia.

Dari segi virulence, ianya sangat virulence malah dilaporkan lebih virulence berbanding SARS. Virulence bermaksud betapa mudah ianya menjangkiti orang yang sihat.

Photo: ‎WABAK TERBARU ..

Inna lillahi wa inna ilhai raaji'oun, musibah baru melanda dunia dan negara Malaysia juga tidak terkecuali. Apabila mendengar wabak sebegini, disunatkan untuk membaca 

 لا إله إلا الله العظيمُ الحليمُ . لا إله إلا الله ربُّ العرشِ العظيمُ . لا إله إلا اللهُ ربُّ السماواتِ وربُّ الأرضِ وربُّ العرشِ الكريمُ  

Riwayat Sahih Muslim

Selain itu, diriwayatkan ketika penyakit Taun tersebar, disunatkan solat khas untuk menjauhi penyakit itu dan baginda Nabi s.a.w diriwayatkan (كان رسول الله - صلى الله عليه وسلم - إذا حزبه أمر صلى ) Ertinya : Nabi s.a.w apabila membimbangkan olehnya sesuatu perkara, baginda akan mendirikan solat (sunat).

PARA ULAMA JUGA menyebut agar segera MEMANTAPKAN SOLAT YANG WAJIB dan disunatkan berqunut nazilah.

Selain itu, amalkanlah bacaan ini 3 kali pada pagi dan petang :

بسمِ اللهِ الذي لا يضُرُّ مع اسمِهِ شيءٌ في الأرضِ و لا في السماءِ ، وهُوَ السميعُ العليمُ

Ertinya : Dengan nama Allah yang tiada mudarat bersama namaNya sesuatu di bumi dan langit dan Dialah yang maha mendengar dan maha mengetahui. ( dari hadis sahih)

Dengan penyebaran penyakit MERS ini, wajarlah kita sama-sama mengamalkan dua saranan di atas dan terus berdoa agar dijauhkan terkenanya atau tidak mampu sabar darinya.
____________________________________________

Info dari Dr Syamirullah seperti di bawah :-

Jangkitan MERS-CoV, singkatan kepada Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus, adalah sejenis penyakit baru bawaan virus yang baru sahaja dikesan pada tahun 2012.

Tak banyak yang diketahui dari asal usul virus ini. Ada kajian yang mengatakan dari unta, dari kelawar gua dsb.

Ianya mula dikesan di Arab Saudi pada tahun 2012. Seterusnya ianya tersebar, dipercayai melalui jangkitan individu-individu hampir sama seperti demam selesema, khususnya pada musim haji.

Penyakit berbahaya ini, sehingga sekarang, dikesan telah menjangkiti 238 pesakit di seluruh dunia, dengan 92 pesakit telah meninggal dunia. Bermaksud, mortality rate bagi penyakit ini mencecah 40%, boleh dikatakan dari 10 orang dijangkiti, 4 meninggal dunia.

Dari segi virulence, ianya sangat virulence malah dilaporkan lebih virulence berbanding SARS. Virulence bermaksud betapa mudah ianya menjangkiti orang yang sihat.

Pengalaman saya encounter kes MERS-CoV adalah sekitar hujung tahun lepas, seorang pesakit yang baru pulang dari umrah, disyaki dijangkiti MERS.
Akibatnya, pesakit ini diletakkan seorang diri di bangunan wad isolasi, manakala semua pesakit2 asal isolasi seperti TB dipindahkan ke bangunan lain. Bayangkan, bangunan wad yang boleh memuatkan 30 pesakit itu, dikosongkan untuk diletakkan beliau seorang sahaja.

Hanya dua petugas kesihatan dibenarkan menjaga pesakit ini. Setiap kali ingin masuk memberi ubat atau mengambil bacaan tekanan darah dsb, petugas ini perlu memakai pakaian PPE (personal protective equipment) yang seperti angkasawan lagaknya.

Ini kerana, masih belum jelas bagaimana penyakit ini tersebar. Mungkin dari titisan wap hembusan nafas. Mungkin dari air liur. Mungkin dari sentuhan kulit. Ianya strongly suggestive for respiratory component.

Dan pelawat, sama sekali tidak dibenarkan. Ini baru hanya DISYAKI mendapat MERS-CoV. Syukurlah hasil kajian kuman mendapati beliau bebas dari jangkitan tersebut.

Dan pada hari ini...akhirnya, penyakit ini sudahpun tiba di Malaysia, dengan kematian pertama kita.

Buat masa sekarang, belum ada penawar/ubat dijumpai bagi jangkitan MERS CoV ini.‎

Pengalaman saya encounter kes MERS-CoV adalah sekitar hujung tahun lepas, seorang pesakit yang baru pulang dari umrah, disyaki dijangkiti MERS.
Akibatnya, pesakit ini diletakkan seorang diri di bangunan wad isolasi, manakala semua pesakit2 asal isolasi seperti TB dipindahkan ke bangunan lain. Bayangkan, bangunan wad yang boleh memuatkan 30 pesakit itu, dikosongkan untuk diletakkan beliau seorang sahaja.

Hanya dua petugas kesihatan dibenarkan menjaga pesakit ini. Setiap kali ingin masuk memberi ubat atau mengambil bacaan tekanan darah dsb, petugas ini perlu memakai pakaian PPE (personal protective equipment) yang seperti angkasawan lagaknya.

Ini kerana, masih belum jelas bagaimana penyakit ini tersebar. Mungkin dari titisan wap hembusan nafas. Mungkin dari air liur. Mungkin dari sentuhan kulit. Ianya strongly suggestive for respiratory component.

Dan pelawat, sama sekali tidak dibenarkan. Ini baru hanya DISYAKI mendapat MERS-CoV. Syukurlah hasil kajian kuman mendapati beliau bebas dari jangkitan tersebut.

Dan pada hari ini...akhirnya, penyakit ini sudahpun tiba di Malaysia, dengan kematian pertama kita.
Buat masa sekarang, belum ada penawar/ubat dijumpai bagi jangkitan MERS CoV ini...

Tips dari MAMA:-

Sentiasa pakai mask jika anda atau ahli keluarga anda selesema atau batuk...
Sentiasa menjaga kebersihan diri seperti amalkan 7 cara cuci tangan tiapkali pas keluar masuk tandas...
Elakkan atau kurangkan aktiviti yg melibatkan orang ramai kerana kita tak pasti siapa yg berjangkit dan dijangkiti...

Mama amalkan pengambilan NUTRIFERON dari shaklee seminggu sekali untuk pertahanan diri dan lebey bila menghidap selesema batuk tanpa mengambil sebarang ubat dari klinik....
Memang berkesan dan xde sebarang kesan sampingan...Dan bagusnya nutriferon nie sbb ia mengaktifkan inteferon dalam badan untuk menguatkan fungsi sistem imun kita tanpa perlu kita bergantung sangat dengan antibiotik(kecuali jika mmg perlu la atas nasihat doktor)

************************************* 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit* 

 Jika berminat .... Hubungi mama atau isi ajer ORDER FORM yer... 
 ♥ Fb : Wa Amal 
 ♥:Fanpage :Vitamin Sihat Dan Cantik 
♥ Shaklee ID : 890653 
 ♥ Emel : missjiwang87@gmail.com 
 ♥ Wassap Only : 019-6477482 
 ♥SMS only : 012 9399986

Translate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Exchange Link

 
COPYRIGHT BY MAMA ATIYYAH, AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink